Ei vanlig treningsuke

Etter landslagssamlinga i november har jeg stort sett vært hjemme og trent. Når det ikke skjer noe spesielt, er det lett å glemme/nedprioritere å skrive noe på hjemmesiden. Men den daglige treninga hjemme er jo faktisk noe av det viktigste som skjer i grunntreningsperioden, og derfor tenkte jeg dette innlegget skulle handle om forrige ukes trening.

Mandag:

Uka startet med ei kort økt på ellipsemaskin, mens intervaller stod på treningsplanen på kvelden. Planen i vinter er å ha ei hardøkt på fast underlag i uka (stort sett grus) og resten av hardøktene i terrenget (hovedsaklig som o-teknisk trening). Øktene på fast underlag varierer jeg mellom 3-4 «standardrunder», slik at jeg kan følge med på form og utvikling gjennom vinteren. Forholdene vil selvsagt også påvirke tidene, men når man har løpt mange ganger i samme løype, vet man jo etter hvert hva som er bra og dårlige tider under ulike vær- og føreforhold. Denne mandagen var det «lille lysløyperunden» i Baneheia som stod på programmet. Denne runden tar snaut 5.30min. Planen var 7 drag med 1 min pause, men siden jeg bomma litt på åpningsfarten slik at det første draget gikk ca.10 sekunder for sakte (5.45), tok jeg 8 drag denne kvelden.

Tirsdag:

Tirsdag har jeg vanligvis ei rolig o-økt på morgenen og KOK-trening med langtur på sti på kvelden. Men denne tirsdagen var Håvard Irgens og jeg på Tromøya og trente to økter. Planen var egentlig NM-trening på Vegårshei, men da snøforholdene gjorde dette til et dårlig valg, valgte vi altså Tromøya i stedet. Selv om man kan finne litt av hvert av terreng rundt Kristiansand, tror jeg det er bra å ta noen turer litt lenger vekk innimellom for å få trent i litt andre terrengtyper.

Onsdag:

Onsdag var ukas alternative dag, med ellipsemaskin og styrketrening på morgenen, og ei litt lenger økt med en kombinasjon av ellipse, spinning og stakeergometer på kvelden. Styrketreninga består av noen øvelser for beina (eks: knebøy og tåhev), noen øvelser spesielt for hamstringen (siden jeg har slitt/sliter med skade der) og ellers stabiliseringsøvelser for hofter, mage, rygg og ankler.

Torsdag:

Torsdag var det så ut i skauen igjen. Ei rolig (og våt) o-økt med fokus på kompass og forenkling på morgenen, og ei nattøkt (klubbtrening) på kvelden. Nattøkta løp jeg som ei moderat hardøkt (dvs. omtrent I-sone 3).

Fredag:

Fredagen starta som onsdagen slutta, med ei totimers spinning/ellipse/stakeergometer-økt. På kvelden løp jeg en rolig tur på småkuperte grusstier, med noen korte drag i flytfart innlagt.

Lørdag.

Lørdag var det tid for ny hardøkt i form av o-intervaller (klubbtrening). Opplegget var 5*ca.1km med fokus på retningsløping. Foreløpig kjører jeg de aller fleste hardøktene som kontrollerte terskeløkter, men på lørdager er det lov til å trykke på litt hardere. Disse øktene har imidlertid kjentes litt middels i høst. Alt opp til og med terskeløkter har kjentes greit, men når jeg har prøvd å løpe fortere, har det vært litt tamt og lite å trykke på med. For et par uker siden fant jeg imidlertid den sannsynlige forklaringen på dette: Lavt jernlager. Ikke veldig lavt, men omtrent der jeg pleier å begynne å merke det. Heller ikke denne lørdagen var det det store trykket i beina, men forhåpentligvis vil det bedre seg etter hvert som kroppen får i seg litt mer metall igjen.

Søndag:

Søndag var kanskje heller ikke helt standard sist uke, siden jeg oftest har løpt på sti denne dagen. Nå stod imidlertid ei postplukkøkt på programmet, ei økt fra ei kretslagstrening jeg ikke fikk løpt forrige uke. Etter dette gjenstod det bare å avslutte uka med en ny tur på ellipsemaskinen etterfulgt av ei styrkeøkt tilsvarende den på onsdag. Dermed kunne ei ny uke mer eller mindre etter planen settes i banken. På denne tiden av året gjelder det jo å være i sparemodus, slik at man kan ta ut utbyttet, og da gjerne med renter, til sommeren.