Våren har kommet (iallfall foreløpig…)

Vintertreninga ruller på, og status pr. medio februar er at treninga har gått mer eller mindre etter planen hittil. Det vil si at jeg iallfall har kommet lenger uten avsporing enn jeg gjorde i fjor. Så får vi se om dette varer vinteren ut, eller om sjukdom og skader lurer bak neste kalenderark. Vel, hvis man ser bort fra kalenderen, og heller kikker ut av vinduet, kan det jo se ut som vinteren allerede er forbi og at våren har gjort sitt inntog. Og dette betyr at skiføre har blitt til barmark så kjapt og effektivt som bare Sørlandet kan få det til.

Men tilbake til treninga mi. Trening etter planen betyr at jeg de fleste ukene har fått gjennomført både o-økter, ei intervalløkt på tredemølle, et par styrkeøkter, og langturer, hovedsaklig i alternative treningsformer. Tre treninghelger i Fredrikstad har det blitt etter nyttår, og kart fra disse finnes i kartarkivet. I tillegg var jeg ei uke i Drammen, hvor jeg kombinerte mengdetrening på ski med intervalløkter på tredemølle. Den uka ble det ny mengderekord i «nyere tid», så får vi se hvor lenge den blir stående. Målet mitt er uansett ikke å trene mest mulig, men best mulig. Om jeg har klart å trene «best mulig» hittil i vinter får jeg vel uansett aldri svar på, men framgang på standard mølleintervalløkta mi tyder vel iallfall på at jeg har gjort noe riktig de siste månedene.

Tross en del snø den siste måneden, har jeg altså også klart å trene relativt jevnt med o-teknikk. Målet for den o-tekniske treninga er heller ikke mest mulig, men bra mengde med god kvalitet. Dette betyr at jeg har som hovedregel å heller trene noe annet om jeg tror forholdene går betydelig ut over utbyttet av økta. Jeg føler de fleste av snøøktene i vinter har gitt såpass bra utbytte at de har vært verdt å gjennomføre, men samtidig er det jo sjelden helt optimalt med snø når o-teknikk står på planen. Og jeg ser dermed nå virkelig fram til det som ser ut som en periode med stabilt gode forhold i skogen de neste ukene.

Planen er ellers å fortsette med samme treningsfokus ei stund til, det vil si solid grunntrening på det fysiske planet og fokus på utvikling og basis når det gjelder o-teknikk. Og til slutt et lite glimt fra søndagens o-økt i Høvåg. Jeg må innrømme at barmark og vårfølelse bidro til at jeg nok ble i overkant «våryr» i gjennomføring her, men så lenge det ikke blir en vane, kan jeg leve greit med det. (Video: Håvard Wedege)