Sesongpause og blikket mot 2019

Det har nå gått 2 uker siden jeg offisielt avslutta 2018-sesongen med NM-uka. På en måte var det jo litt brått og brutalt å avslutte sesongen der og da, når det fortsatt var en del potensiell moro igjen. Men det var jo ikke en beslutning jeg tok over natta, så selv om det der og da føltes litt surt, var jeg jo forberedt på dette, og var og er overbevist om at det var den mest fornuftige løsningen. En oppsummering av 2018-sesongen er på planleggingsstadiet, så sannsynligvis vil jeg legge ut dette i løpet av oktober en gang.

Forrige uke tok jeg det veldig rolig. Hovedregelen var maks ei økt om dagen og ingen hardøkter. De første dagene følte jeg meg faktisk også skikkelig sliten, men jeg antar dette var vel så mye mentalt som fysisk, og en reaksjon på at jeg gikk ut av forberede-meg-til-neste-konkurranse-mølla og tok meg tid til å slappe av. Men parallelt med de rolige dagene kom jeg i gang med et oppgradert styrketreningsprogram for hamstring. Hovedessensen i oppgraderinga er at jeg har bytta ut to av øvelsene med nye, og at jeg har økt belastninga, både i tyngde på øvelsene og hyppighet på øktene. Forhåpentligvis vil dette være rett medisin for å få hamstringen opp mot 100% nivå igjen.

Denne uka var planen å dra i gang litt mer systematisk trening igjen, og hovedfokus var på å få gjennomført 3 bra treningsdager i Østfold siste del av uka. Mandag kveld ble jeg imidlertid sår i halsen, og til tross for at jeg gnagde ingefær og knaska hvitløk hele kvelden, våkna jeg med dårligere hals og ikke helt maks form tirsdag morgen. Dermed ble det hviledag på tirsdag. Onsdag var så første planlagte Østfoldtreningsdag. Forkjølelsen var helt klart bedre enn tirsdag, men jeg var relativt spent på formen da jeg dro nedover. Kroppen fungerte imidlertid tålelig bra, og formpila fortsatte å peke i riktig retning selv om jeg trente mer eller mindre som planlagt, og jeg fikk dermed gjennomført omtrent de øktene jeg hadde sett for meg onsdag, torsdag og lørdag, mens fredag var alternativdag i etterkant av hamstringstyrkeøkta torsdag kveld. Øktene kan sees i kartarkivet her. For å få tilgang til kart og poster hadde jeg kjøpt tur-o-konvolutten til OK Moss, og i tillegg løp jeg ei direkteløype i KM natt i Sarpsborg og deltok på OK Moss sitt treningsløp.

Utbyttet av øktene synes jeg var bra mtp å samle timer i VM 2019-relevant terreng. Jeg merka imidlertid, spesielt på de litt hardere øktene, at det er litt uvant å gå over fra konkurransesesong, der fokus hele tida har vært på å få helheten til å fungere best mulig i hvert løp, til treningsmodus, der fokus mer er på enkeltmomenter og utvikling. Samtidig kan jeg ikke si annet enn at jeg gleder meg til å ha dette fokuset en periode nå. Og selv om hamstringstyrkeprogrammet legger noen begrensninger på muligheten til å trene konkurransefart de kommende ukene, tenker jeg at jeg vil prøve å utnytte muligheten til å innarbeide gode rutiner på rolige og moderate økter, som jeg så forhåpentligvis kan ta med meg over i enda høyere hastighet seinere i høst og vinter.